16/01/2024

3 min

Säg hej till promptografin

AI-revolutionen har fått den intressanta effekten att avståndet mellan text och bild har minskat. Med hjälp av korta instruktioner i textform, en prompt, kan vem som helst snabbt skapa en bild. Det kallas för promptografi, och vi har tagit pulsen på fenomenet.

Vad är promptografi?

Termen promptografi är så ny att den, och den engelska motsvarigheten promptography, inte ens har fått någon Wikipediaartikel än. Men den som googlar inser snabbt att det handlar om konsten att ta fram en bild med hjälp av AI. Och en sådan skapar man som bekant genom att skriva in rätt prompt – därav namnet.

Sedan en tid tillbaka tar promptografin över våra sociala medier, i takt med att våra vänner delar med sig av sina senaste alster. Äntligen får vi veta hur Batman ser ut som taxichaufför eller greve Dracula som underklädesmodell. Den som gillar att sätta saker i perspektiv kan också konstatera att det första fotografiet togs 1826 och att det därmed möjligen, nästan 200 år senare, är dags för något nytt.

Sagt på Blomquist

Vad kommer då det här att leda till? Ibland finns de klokaste tankarna närmare än man anar, så vi inledde med en diskussion om ämnet bland kollegorna här på Blomquist. Några citat därifrån:

”Det suddar ju ut synen på vad konst är, skapad av människor för människor. Konst skapad av maskiner för människor, fyller den ett legitimt syfte?”

”Det finns en risk att det blir en inflation i vad som betraktas som konst.”

”Den kanske lär oss själva mer om hur vi kan gå över våra egna gränser och hur gränser kan töjas.”

”Var går gränsen mellan människa, promptning och maskin? Vart flyttar vi fram de gränserna?”

”Kan konstnärer mata AI:n för att hitta någon typ av ’secret sauce’? Historiskt inom konsten har ju alla jobbat inom olika manér, så vad är det som säger att det inte skulle kunna utvecklas en ny stilbildning?”

”Jag tror att AI:n kan ha svårt att hitta de här ögonblicksbilderna som är något djupt rotat mänskligt.”

Ja, allt det här låter väl som rimliga tankar och funderingar. Men ingen vet förstås säkert vad som väntar. Det är därför det är så spännande.

Debatter och utmaningar

Den tyske fotografen Boris Eldagsen vann förra året Sony World Photography Award med sitt verk ”Pseudomnesia: The Electrician”. Så långt inga konstigheter, men vad som sticker ut är att han tackade nej till priset. Bilden var nämligen helt AI-genererad och skapad enbart för att väcka debatt.

En annan fråga som många funderar över är den om upphovsrätten. Med promptografin lånar alla från alla, men ingen vet riktigt vad som har lånats av vem och gränserna mellan ditt och mitt flyter ut i ett stort ingenting. Men det här är förstås inget nytt, utan något som på olika sätt har påverkat samtliga konstarter sedan begynnelsen. Promptografin skruvar bara på saken ett par varv till.

Simpsons i AI-form

Instagramkontot princess_prompt gav häromveckan ett annat roligt exempel på vad promptografin kan åstadkomma. Hon har utgått från en teckning av Simpsonsfiguren Barney Gumble, med sin karakteristiska öl i handen och sin utstickande mage, och utifrån denna förlaga försökt skapa en fotorealistisk bild.

Det intressanta är inte bara att resultatet blir bra, för det blir det, utanför framför allt att hon delar med sig av själva prompten och hur hon justerar den under arbetets gång. Här finns det mycket inspiration att hämta.

Ta chansen

En sak är i alla fall säker: För personer som aldrig tidigare har upplevt sig ha någon konstnärlig förmåga har promptografin dykt upp som en andra chans. Så gå in på Dall-E eller Midjourney och prompta loss. Det är i alla fall värt ett försök.

Vill du ha hjälp med att navigera i AI-djungeln? Hör av dig till oss!

Kontakta oss