Har du inte läst den första delen i guiden? Klicka här!
Grattis, du ska bygga en kattbildbanksapp. Nu är det bara att kontakta IT och låta en apputvecklare snickra ihop denna historia sen trycker vi på launch-knappen och inväntar succén. Skoja. Vi är inte riktigt klara ännu. Grejen är ju att det finns olika typer av appar. Vi vet att du hatar oss nu men du kommer tacka oss när det här bygget är över. Vi ska försöka göra detta så enkelt som möjligt och förklara de vanligaste. Exempel på Native-appar är Snapchat, Angry Birds och Netflix:
Den här typen av appar är byggda specifikt för olika typer av enheter. Har du byggt en iPhone-app går den till exempel inte att använda i en Android- eller Windowstelefon.
+ Möjlighet till bättre användarupplevelse.
+ Går att skapa många olika funktioner då nativeappar har tillgång till flertalet API:er.
+ Syns i appbutiken (typ AppStore om det är en iPhone-app).
+ Användarna är vana vid Native-appars gränssnitt.
– Dyrt.
– Kräver mer underhåll då du måste uppdatera varje app separat.
Funkar för: appar som bara ska finnas på en viss plattform (typ iPhone), större och ”svårare” funktioner, appar som kräver hastighet och optimering.
Exempel på Native-appar är Evernote, Instagram och Uber:
Hybridappar är ungefär en webbplats som är utklädd i app-kläder. Det är egentligen en webb men den ser ut och beter sig som en app och byggs ofta som en kombination av webb- och Native-teknologi.
+ Funkar på alla enheter.
+ Snabb och ganska enkel att utveckla.
+ Lägre pris.
+ Du uppdaterar allt från ett och samma ställe (samma kodbas).
+ Flera av de vanliga API:erna kan användas (vilket typ innebär att det finns flertalet funktioner du kan bygga in i appen).
+ Syns i Appbutiker.
+ UX-mässigt kan du komma väldigt nära en Native-app.
– Sämre hastighet, prestanda och optimering.
– Går genom Appbutikernas review-process (mindre frihet).
– Funkar inte offline.
Funkar för: appar som ska funka på flera olika plattformar (typ iPhone, Android och Windows phone).
Exempel på Hybrid-appar är Nasa, Starbucks och AliExpress:
Webbappen är kanske den enklaste av alla appar men också den som är mest begränsad – fram tills nyligen. Då dök Progressive Web Apps (PWA) upp vilket innebär att webbappen fått ökad funktionalitet som liknar den som ”vanliga” appar har. PWA:n funkar så att du går in på en webbsida som vanligt genom Chrome om du använder Android och Safari om du använder iOS. Webbsidan är en PWA. Här får du valet om du vill placera appen på din hemskärm, och då ser den ut som vilken app som helst och det är svårt att se någon egentlig skillnad som användare.
+ Kräver inte så mycket minne.
+ Lägst kostnad.
+ Du uppdaterar allt från ett och samma ställe.
+ Funktionalitet likt andra appar.
+ Funkar offline.
– Begräsning i antal funktioner jämfört med en Native-app (det är ju tekniskt sett fortfarande en webbplats).
– Lite svårare att få in i appbutiker.
Funkar för: appar som ska funka på flera olika plattformar (typ iPhone, Android och Windows phone), enklare appar.
Diskussionerna haglar tätt om vilken variant som kommer gälla framöver och åsikterna skiljer sig åt. Somliga tror att den dyrare Native-appen tillhör dåtiden och kommer ersättas av PWA. Tiden får utvisa var vi hamnar helt enkelt.
Tillbaka till vår kattbildbanksapp. Vad hade vi valt för typ av app för att bygga internets gulligaste bildbank? Här finns det inga rätta svar. Men vår kattbildbanksapp är ju en liten app som del i en kampanj som innehåller andra saker som också ska ha pengar. 400 000 SEK är helt enkelt inte en budget vi kan betala. Så i det här fallet hade vi valt en Hybridapp eller Progressive Web App, Hybridapp för att hålla det hyfsat enkelt men ändå kunna synas i appbutiker och hitta användare den vägen. Om det blir succé och vi vill utveckla funktionerna och göra värsta katt-communityt så hade vi kanske gått över till en Native-app i ett senare skede. Bäst att börja i liten skala.
Bra, vi har ett syfte, vi har funktioner på plats och vi har valt vilken typ av app som ska få äran att härbärgera bilderna på Livets Djur. Nu är det bara att kasta sig ut till de hungriga IT-vildvargarna och låta offerterna hagla. Se bara till att få rätt pris – vargarna kan vara sluga och har du otur kan de få dig att tro att det är 2010 och att appar är svindyrt och jättehäftigt. Men det går du ju inte på nu! Då säger du bara: ursäkta, det är inte 2010 och vi ska inte bygga en Native till alla enheter. Räkna om, räkna rätt.
Vill du ha hjälp med att utveckla en app? Kontakta oss!
Vi sparar information om ditt besök i cookies. Läs vår policy här →