11/06/2024

2 min

Vad skriver du?

Fake eller fejk? Spray eller sprej? Tape eller tejp? Är det så noga? Svaret är ja, åtminstone när vi pratar om sökordsoptimering.

Så länge någon förstår vad du menar är det väl ingen fara. Eller är det viktigt att gå efter SAOL? I så fall är de försvenskade varianterna att föredra. Men ärligt talat, vem bryr sig om SAOL nu för tiden? En bättre fråga är om du borde vara konsekvent? Välja en sida och aldrig kolla åt andra hållet. Är du lag A eller lag EJ? Eller är du en laglös dåre som aldrig kan bestämma dig om någonting, som är varken det ena eller det andra, som är en kameleont i språk, som anpassar sig efter sin omgivning, som i själva verket är ganska smart? För är inte det det absolut bästa du kan vara? En person som låter sig själv välja. Det måste väl ändå vara det bästa? Eller det mest intelligenta åtminstone. Det är ju absolut svårare att bemästra förmågan att veta var och när de olika alternativen passar in eller inte, än att bara välja ett och köra på det hela tiden. Det kräver mer språkkunnighet, bättre social förmåga, mindre beslutsångest.

Vad skriver jag då?

Fake, spray, tejp, mail, dejt. Kanske mejl ibland. Däremot skriver jag inte fakea utan fejka. Samma sak gäller mail. Jag skriver inte maila utan mejla. Varför skriver vi fortfarande skateboard och inte skejtboard? Den då! Vad säger ni om den, Svenska Akademien? Ni är inte konsekventa. Jag kollade precis upp det och de skriver faktiskt ”skejtboard”. Men jag kan inte tänka mig någon i hela Sverige som skriver det? Och varför har de försvenskat ”skate” men inte ”board”? När ni ändå håller på kan ni väl göra det också. Skejtbård – låter inte coolt alls. 

Är ”rätt” verkligen rätt?

Men frågan är om det här egentligen har någon betydelse i det stora hela, om det ens är någon idé att ifrågasätta? Har hur vi väljer att stava någon konsekvens överhuvudtaget? Spelar det någon roll om vi skriver spray eller sprej? Faktum är att svaret är ja. Åtminstone när vi pratar om sökordsoptimering, ett ord som SAOL för övrigt inte känner igen. ”Menade du sökmotoroptimering?”. Nej, det gjorde jag inte.

Utsikten från en SEO-vinkel

Vill du sökordsoptimera din webbplats kan det vara bra att fundera ett extra varv på hur du väljer att stava engelska lånord. En nyligen genomförd, inte alls så vetenskaplig, undersökning visar att du faktiskt får sämre sökträffar om du exempelvis skriver det svenskstavade sprej jämfört med det engelska spray.

Spray visar resultat för både engelska och svenska sidor medan sprej bara visar resultat för svenska sidor. För när farbror Google hjälper till handlar det om att visa vad folk faktiskt söker på, inte vad SAOL tycker är rätt. Och det är förstås spray. I slutändan är det ju det som spelar roll. Språk ändras hela tiden och det viktigaste är att hänga med. Det är inte värt att ta fighten, eller fajten menar jag.  

 

 

Behöver du eller ditt företag hjälp med sökordsoptimering? Hör av dig till oss!

Kontakta oss