Vad retar du dig på när du ser reklamfilmer på bio, på teve eller i sociala medier? Eller när du lyssnar på kommersiell radio? Massvis, förstås. Det gör alla. Jag med. Inte minst vilka ord som återkommer lite för ofta.
Jag minns första gången jag läste en reklamtext som innehöll uttrycket ”upplev”. Alltså, jag blev helt såld. Damn, vad bra, tänkte jag. Fast på svenska då, eftersom det här var i slutet av 1980-talet när anglifieringen av det svenska språket inte hade kommit lika långt. ”Upplev Stockholm 10K” – ett 10 km långt lopp på Stockholms gator – var ett grymt bra uttryck. Tyckte jag, just där och just då.
Fast sen märkte jag att alla möjliga kommersiella aktörer tyckte att jag skulle uppleva oräkneliga saker. Jag skulle ”uppleva min drömsemester”. Tandkrämsföretaget tyckte att jag skulle ”uppleva känslan av riktigt renborstade tänder” och mäklarfirman menade att jag måste ”uppleva framtidens boende redan idag”.
Om du kollar på kommersiell linjärteve en kväll kan du roa dig med att sätta ett streck på ett papper eller i din mobil för varje gång du hör reklam som säger ”upplev”.
Sen kan du göra en rad till på ditt papper (eller om du skriver i mobilen) där du noterar alla gånger du är välkommen till något. ”Välkommen till smörgåsbordet siochså”, ”välkommen till Östergötlands pärla” och ”välkommen att provköra det nya lyxåket-någonting”.
När du börjar fundera på det här (och kanske noterar med ett streck i dina anteckningar) märker du att det är överraskande mycket som du är välkommen till. Som om det fanns ett alternativ i form av att man inte var ”välkommen till …”.
Och ofta är det där som du ska uppleva eller som du är välkommen till också unikt. ”Välkommen på en unik upplevelse” – som alltför ofta råkar vara en hyfsad vanlig färjetur till Mariehamn, en helt ordinär andelslägenhet i Marbella eller ett smålurigt onlinecasino där du även kan chatta med andra som också spelar bort den senaste lönen.
En annan sak du kan tänka på är användandet av förstärkningsord. Ganska länge har ”fantastisk” varit ett fantastiskt överanvänt förstärkningsord. Det återkommer fantastiskt ofta i nästan alla sammanhang – kultur, nyheter, sport.
I podden Sporthuset för Tommy Åström och Lasse Granqvist ett eget litet krig mot ordet fantastisk. Det är bra. Och sätter fingret på en öm punkt hos många reportrar, journalister och skribenter.
Så om du vill ha några förslag på alternativord till fantastiskt så har vi samlat några längst ner i artikeln.
Nu när du har läst så här långt kan du fundera på vilka ord som du överanvänder i dina kommunikativa texter. Det kan vara ord som ”upplev”, ”unik” och ”välkommen”, men kan lika gärna vara facktermer och svåra uttryck som din läsare lätt bromsar upp och avbryter sin läsning vid.
Ett tips är att läsa igenom din text ett par gånger och ifrågasätta ord efter ord. Läs sedan texten (minst) högt en gång för dig själv och gärna för någon medarbetare. Då ser du om det finns en rytm i texten och om den är lätt att läsa och förstå.
Är den riktigt bra kanske den till och med är en fantastisk och rent av unik upplevelse.
Vill du ha hjälp att analysera dina texter? Prata med någon av våra specialister!
Vi sparar information om ditt besök i cookies. Läs vår policy här →