23/05/2024

3 min

Gör en diplomering världen bättre?

Det var år 2003 som vi bestämde oss. Vi jobbade redan med många frågor kring miljön. Vi hade till exempel jobbat mycket med dåvarande Stockholm Vatten och hade ett långt samarbete med Miljöförvaltningen och dåvarande Renhållningsförvaltningen i Stockholm. Men kunde vi göra mer? Som företag, till exempel?

Jorå, det kunde vi.

Så i samarbete med Miljöstegen (numera Stegen) påbörjade vi ett arbete för att bli miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas. Våren 2004 blev vi godkända. Det har vi fortsatt att vara. År efter år. Och då gäller det inte att bara göra som året innan, utan det krävs ständiga förbättringar. Stora som små – och helst både och.

Alla medarbetare ska gå en utbildning i miljökunskap, som dessutom ska uppdateras med jämna mellanrum. Det här är inte en ISO-certifiering, men en diplomering som är anpassad för mindre företag som inte behöver lika många pärmar som de riktigt stora.

Kort och gott kan man säga att det här är ett effektivt kvalitets- och miljöledningssystem. 

– Vi gör mycket rätt kring inköp, återvinning, elförbrukning och hur vi väljer att mötas och transportera oss. Det är förstås bra och förutom vår kunskap är det det som gör att vi blir miljödiplomerade. Men den stora insatsen gör vi faktiskt i den kommunikation vi gör för våra uppdragsgivare, säger Helena Wallentin, som är miljö- och kvalitetsansvarig på Blomquist.

Vi har i många år påverkat stockholmarna att göra rätt i olika miljöfrågor och när elpriserna rusade i höjden bidrog Energimyndighetens kampanj ”Varje kWh räknas” till att energiförbrukningen i Sverige snabbt minskade.

Miljö, kvalitet och effekt – för framtiden

Sedan år 2017 är vi också kvalitetsdiplomerade. Nästa steg är en hållbarhetsdiplomering som inkluderar såväl miljö och kvalitet, som social och ekonomisk hållbarhet. Och sedan år 2022 är många av våra medarbetare även effektcertifierade.

Då är det bara att leta efter ett svar på frågan i rubriken. Gör en certifiering eller en diplomering världen bättre?

– Jo, så är det nog. För att till exempel bli miljödiplomerade måste man bevisa att man kan ämnet, gå miljöutbildningar och genomföra ständiga förbättringar. Så då gör man ju världen lite bättre. Och kan man dessutom påverka med kommunikation är chansen ännu större att världen blir lite, lite bättre!

 

Behöver ditt företag miljöcertifiera sig? Eller behöver ni bli bättre på er miljökommunikation? Hör av dig till oss!

Kontakta oss