22/06/2023

Lästid: 3 min

Öka din kreativitet – gå och lägg dig!

Att sova bra är viktigt av många olika anledningar. Det hjälper kroppen att ladda om inför nya utmaningar och förbättrar din fysiska och psykiska hälsa. Men även din kreativa förmåga påverkas av hur bra du sover. Vi ska förklara hur.
När du sover passar din kropp på att återhämta sig och förbereda sig för en ny dag. Men det är inte bara dina fysiska funktioner som påverkas – sömnen är också viktig för ditt kognitiva och kreativa tänkande.

Det händer i din hjärna när du sover

Men på vilket sätt? Till att börja med behöver vi förstå hur hjärnans aktivitet förändras under sömnens olika faser. En typisk sömncykel består av fyra faser: insomning, lätt sömn, djupsömn och REM-sömn. De två viktigaste faserna när det kommer till kreativitet är djupsömn och REM-sömn. 

Djupsömnen hjälper hjärnan sålla bland de intryck den samlat på sig under dagen som gått. Nybildade kopplingar som inte behövs rensas bort, medan relevanta minnen och lärdomar får fäste och lagras i hjärnan. 

Efter djupsömnen kommer REM-sömnen. I den här fasen får hjärnan tillfälle att utforska hur de nya minnena som fått fäste kan användas i din vardag. Och hur gör den det? Jo, genom att drömma. Det är i sig en form av kreativ övning. Hjärnans aktivitet under REM-sömnen liknar nämligen den aktivitet hjärnan har när du är vaken och försöker lösa en kreativ uppgift. Det innebär att kopplingarna stärks mellan olika delar av hjärnan som är viktiga för kreativiteten. Hjärnan tränar med andra ord på att vara kreativ när du drömmer.

Och om du inte sover?

Sömnbrist ger dig sämre förmåga att tänka klart och hålla fokus – det har du säkert märkt av efter nätter med dålig sömn. Men faktum är att bristfällig sömn även leder till begränsningar av kreativa tankemönster och minskad flexibilitet i tankeprocesser. 

Det finns flera studier som visar att sömn kan förbättra våra möjligheter att hitta innovativa och kreativa lösningar, men också hur katastrofalt mycket sämre vi blir på problemlösning och idégenerering om vi inte sover. I en studie vid Harvard University delades deltagarna in i två slumpmässigt utvalda grupper. Den ena gruppen fick sova, medan den andra gruppen fick hålla sig vaken under en natt. De fick sedan en kreativ uppgift att lösa. Resultatet visade att de som fått sova hade betydligt bättre förmåga att hitta nya kreativa lösningar på problemet jämfört med de som varit vakna.

Drömmar som inspirationskälla

Vi ska inte heller underskatta möjligheterna att faktiskt hitta inspiration och konkreta idéer i drömmar. Kanske har det hänt att du vaknat upp mitt i natten av att du i en dröm hittat lösningen på ett problem du funderat över länge. Du antecknar yrvaket i mobilen och somnar sedan gott om.

När du tittar på de där nedskrivna drömidéerna dagen efter är de kanske inte alltid i toppklass. Men faktum är att många stora författare och konstnärer säger sig ha fått sina allra bästa idéer och största kreativa genombrott just i sina drömmar. Vad det beror på är det nog ingen som vet säkert, men en teori är att sömnen ger hjärnan möjlighet att associera och integrera information på nya och oväntade sätt  – utan begränsningar. Kanske är det just i drömmarnas gränslösa värld vi kan hitta de största kreativa insikterna och idéerna.

Fem tips som får dig att sova bättre

Så, ja, sömn är viktigt för oss – av flera anledningar. Ändå har nog de flesta av oss då och då slarvat lite med de där åtta timmarna vi vet att vi egentligen behöver. Vi ska avsluta med några tips som kan hjälpa dig få till bra sömnrutiner: 

  • Prioritera sömnen: Vi vet hur svårt det kan vara att bryta sig loss ur en sen natts Netflix-maraton. Men försök jobba på självdisciplinen. Din nya favoritserie finns kvar imorgon också. 
  • Skapa regelbundenhet: Försök gå och lägga dig ungefär samma tid varje kväll, och vakna ungefär samma tid varje morgon. 
  • Jobba på sovmiljön: De flesta sover bäst i en bekväm säng i ett tyst, mörkt och svalt rum. Gör vad du kan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för god sömn. 
  • Undvik koffein innan läggdags: Kaffe, svart te och energidryck kan störa sömnen rejält. Hur känslig just du är för koffein vet du bäst själv, men en bra tumregel är att åtminstone undvika koffeinhaltiga drycker de sista timmarna innan läggdags. Om du ska vara riktigt säker – begränsa koffeinet till förmiddagarna! 
  • Stäng av skärmarna: Den här är lite jobbig. Men allra bäst chans att sova gott får du om du undviker allt var skärmar heter de sista 1–2 timmarna innan läggdags. Detta eftersom blått ljus kan hämma produktionen av melatonin, alltså det hormon som reglerar sömncykeln. 

Med det sagt är sömn så klart något högst individuellt. Hitta sätt som fungerar för dig och använd på så sätt sömnen som ett verktyg för att förbättra ditt kreativa tänkande.

Vi har en massa kunskap kring olika verktyg och tankesätt som kan bidra till ökad kreativ förmåga. Vill du prata idégenerering och kreativitet med oss? Hör av dig! 

Kontakta oss