22/04/2021

Lästid: 3,5 min

Kreativt flow i hemmets vrår

Det råder inga tvivel om att människan är en social varelse som mår bra av att vara i ett sammanhang och i en grupp tillsammans med andra människor. Men när det gäller arbetet, kan det finnas fördelar med att faktiskt befinna sig i sin egen oas? Pandemin har fått åtminstone en del av oss att prova på detta nu under en längre tid.

Vad är då resultatet? Jo, förvånansvärt många av oss upplever att vi kan jobba mer fokuserat och effektivt. Men också att vi får chans att tänka färdigt. Att vi kan komma längre och djupare in i oss själva och plocka fram tankarna och idéerna som finns där bara vi får chans att fokusera och lyssna på dem. Vi kan ostört använda hela vårt inre utan massa saker runt omkring som pockar på vår uppmärksamhet.

Kanske är detta också de introverta personlighetstypernas revansch? Alla introverta som tidigare jobbat i öppna kontorslandskap ges nu möjlighet att blomstra. Och tittar vi tillbaka genom historien så är det ingen hemlighet att stor kreativitet många gånger har fötts och skapats just i ensamhet.

Det finns faktiskt forskning som pekar på att hemmajobb kan öka produktiviteten. Redan innan pandemin genomfördes en omfattande studie på ett stort kinesiskt företag där 1000 personer fick jobba hemifrån, varesig de föredrog det eller inte. De visade sig vara 13 procent mer produktiva än de som fortsatte gå till jobbet.

Tips för ett mer kreativt hemmajobb

Samtidigt finns så klart risker med att arbetsplatsen plötsligt flyttat in i hemmet och är tillgänglig konstant. Du kan tappa respekten för din lediga tid, och jobb och fritid kan smälta samman. Dessutom kan hemmajobbandet leda till att du känner dig isolerad och ensam i ditt arbete. 

I början var det nog många av oss som (lite naivt) tänkte att detta snart skulle vara över. Vi ställde plikttroget upp våra små laptops på köksbordet, och så satt vi där med böjda nackar på hårda pinnstolar och försökte orientera oss bland alla program och dokument på den pyttelilla skärmen. Idag vet vi mer, och vi är många som har testat oss fram för att hitta olika sätt att förbättra arbetsmiljön i hemmakontoret. Här kommer våra tre bästa tips för ett kreativt hemarbete:

1. Fixa en ordentlig arbetsplats

Ordna en trevlig, rymlig och bekväm arbetsplats som du bara använder just när du arbetar. Skaffa en ordentlig stol och skärm – det kommer göra underverk för både din kropp och prestation. Dekorera arbetsplatsen på ett sätt som väcker kreativitet hos just dig. Kanske genom att sätta upp inspirerande bilder på väggen, placera en massa vildvuxna växter på skrivbordet eller införskaffa en miniwhiteboard där du kan klottra ur dig spontana idéer.

2. Tanka kreativ energi från dina kollegor

Att få jobba ostört kan som sagt gynna kreativiteten. Men vi får inte glömma bort vikten av det som ibland händer spontant i våra hjärnor när vi möts och pratar med varandra. För som vi minns det, från den där avlägsna tiden då vi faktiskt träffades på kontoret varje dag, så var det ofta i lunchrummet eller vid kaffeautomaten som de bästa idéerna föddes. Så glöm för allt i världen inte bort dina kollegor. Ses digitalt på små kreativa sittningar, ordna gemensamma luncher eller bjud in din favoritkollega på en digital fredagsfika.

3. Ut i friska luften!

När både fritid och arbete finns i hemmet är det lätt att fastna i sin lilla bubbla – mentalt och kreativt. Just nu kan du ju inte gå på till exempel utställningar eller konserter för att få nya intryck. Men en sak kan du göra – gå ut! Se till att få in små promenader i din hemmajobbsrutin, och gå ut en sväng på morgonen eller lunchen för att ladda upp hjärnan med frisk luft och nya intryck. Prova gärna nya vägar och upptäck nya platser i ditt närområde.

Hur läget ser ut efter pandemin är det ingen som vet, men en sak är tydlig och det är att visst hemarbete förmodligen är här för att stanna. Människor är olika och att därför arbetsmiljön bör anpassas efter olika behov blir tydligare nu än någonsin.

Törstar du ändå efter lite social kontakt eller vill bolla något med oss? Hör av dig så tar vi en länk-kaffe!

Kontakta oss

Digitalisera årsredovisningen Boka in 15 minuter med oss